6972 321 765
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
6972 321 765
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Η σημαντική ασφάλεια των παιδιών στο ίντερνετ

9 συμβουλές για να είναι πιο ασφαλή τα παιδιά στο ίντερνετ

Δυστυχώς, οι καιροί είναι πονηροί και οι περίεργοι του διαδικτύου ακόμα πιο πονηροί. Είτε πρόκειται για ακατάλληλο περιεχόμενο, ομάδες μίσους ή επιτηδευμένης παραπληροφόρησης, τα παιδιά αποτελούν πάντα τον εύκολο στόχο.


Σε αυτό το άρθρο θα δείτε 9 συμβουλές για να κρατήσετε σε απόσταση τα "ιντερνετικά σκουπίδια", μακριά από τα ματιά των παιδιών που πλοηγούνται στο διαδίκτυο.

1. Ακολουθήστε στο δικό τους διαδικτυακό κόσμο

Οι γονείς πρέπει να ασχολείστε ενεργά.  Όπως όταν επιβλέπετε το παιχνίδι του παιδιού σας σε ένα νέο πάρκο, έτσι πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση και στο διαδικτυακό του παιχνίδι.


Μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσετε τις εκατοντάδες επισκέψεις του παιδιού σε ιστοτόπους για τη Barbie, ή τους Transformers, όμως η παρουσία σας είναι σημαντική στη καθοδήγηση, για να έχουν μια θετική εμπειρία στο ίντερνετ.


Μείνετε διπλά τους, οσο πλοηγούνται, υποδείξτε αποτελέσματα αναζήτησης που φαίνονται σχετικά και κρατήστε αποστάσεις όταν το πιο έμπειρο μάτι σας πέσει σε κάτι ενδεχομένως επικίνδυνο.


Να θυμάστε, πως ακόμα και ο πιο έμπειρος πιλότος του κόσμου, στην αρχή της καριέρας του είχε διπλά του πάντα έναν συγκυβερνήτη. Γίνετε λοιπόν, ο συγκυβερνήτης του παιδιού σας στα πρώτα βήματά του και οσο περνάει ο καιρός, θα διαπιστώσετε πως ο έλεγχος σας θα γίνεται όλο και λιγότερο αναγκαίος.

2. Βάλτε σαφείς κανόνες στο σπίτι σας

Αποφασίστε πόσο χρόνο θα επιτρέπετε στα παιδιά να είναι online, με ποια συχνότητα και σε ποιες σελίδες τους επιτρέπετε να μπαίνουν. Φτιάξτε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα (πχ 30 λεπτά τη μέρα κάθε απόγευμα στις 18.00) και μια λίστα από τα site που τους επιτρέπετε να επισκέπτονται.


Κάντε μια τυπική συμφωνία με το παιδί, σαν συμβόλαιο οικογενειακό και συζητήστε μαζί του τις επιθυμίες του σε σχέση με το ίντερνετ. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε και τις τιμωρίες που θα επιβληθούν σε παραβίαση της συμφωνίας σας (πχ κλείδωμα του υπολογιστή ή αφαίρεση του tablet).


Μια ξεκάθαρη συμφωνία από την αρχή, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Έτσι, κατά τη σύνταξη της λίστας των sites που θα μπαίνει, μπορείτε να έχετε πλήρη έλεγχο που πλοηγείται, ενώ μπορείτε να θέσετε και τον κανόνα της προσωπικής άδειας, που εάν επιθυμεί το παιδί να κινηθεί σε άλλο ιστότοπο, θα πρέπει πρώτα ρητά να ζητήσει την άδεια σας.

asfaleia paidion sto internet

3. Μάθετε τα παιδιά να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Παρότι δεν έχουν επίγνωση και σφαιρική γνώση των συνεπειών που μπορεί να προκαλέσει η διανομή των προσωπικών στοιχείων τους στο διαδίκτυο, φροντίστε τα παιδιά να :


  • Μη δίνουν όνομα, τηλέφωνο, email, κωδικούς, διεύθυνση, σχολείο ή εικόνες ποτέ, εκτός των περιπτώσεων που έχουν τη ξεκάθαρη άδειά σας

  • Μην ανοίγουν emails από αποστολείς που δεν γνωρίζουν

  • Μην απαντούν σε μηνύματα που έχουν σκοπό να πληγώσουν ή να προκαλέσουν

  • Μην κανονίζουν συναντήσεις με κάποιον που γνωρίσαν Online

4. Η τοποθεσία του υπολογιστή είναι σημαντική

Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, όπου είναι εύκολο να παρακολουθείτε τη χρήση του. Η εγκατάσταση υπολογιστή στο δωμάτιο του παιδιού, μπορεί να διαφύγει της προσοχής σας.


Η αίσθηση ότι η πλοήγηση στο ίντερνετ γίνεται σε χώρους του σπιτιού πιο κοινοχρήστους (πχ σαλόνι), δημιουργεί στο παιδί την ανάγκη να συμμορφώνεται στους κανόνες της συμφωνίας σας.


Αντίθετα, όταν πλοηγείται κρυφά, κάτι που ενδεχομένως δεν είναι επιτρεπτό από τους γονείς, μπορεί εύκολα να αποκλίνει από τη συμφωνία σας.

paidiki asfaleia sto internet

5. Γίνετε ο πολύτιμος σύμβουλος στην ανάγκη τους

Δώστε σαφείς εντολές στο παιδί, πως εάν δει ή ακούσει κάτι ενοχλητικό ή που το έκανε να αισθανθεί άβολα στη διαδικτυακή του εμπειρία, να έρθει αμέσως να το αναφέρει σε εσάς.


Είναι σημαντικό, να εξηγήσετε στο παιδί να μην ανησυχεί ότι θα το μαλώσετε ή θα το κατηγορήσετε, ώστε να νιώθει την ανάγκη να σας το εξομολογηθεί χωρίς ενδοιασμούς.


Άρα, φροντίστε να γίνετε ο προσωπικός σύμβουλος ανάγκης τους, ώστε το παιδί να στρέφετε σε εσάς στη δύσκολη περίσταση και να μην το αποφεύγει από φόβο ή ανασφάλεια ότι θα του στερήσετε τα ιντερνετικά δικαιώματά του σαν τιμωρία.

6. Κάντε τον πάροχο Internet σύμμαχό σας

Πριν προβείτε στην αγορά κάποιου ακριβού λογισμικού προστασίας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσετε πόρους που ήδη έχετε. Αυτοί, είναι οι πάροχοι internet (ISP), η εταιρεία δηλαδή που σας παρέχει τη σύνδεση ίντερνετ στο σπίτι σας.


Πολλοί πάροχοι παγκοσμίως διαθέτουν ρυθμίσεις γονικού ελέγχου και δωρεάν εργαλεία που αποτρέπουν την επίσκεψη σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο για παιδιά.


Σε αυτή τη λογική, υπάρχουν και υπηρεσίες αντίστοιχης προστασίας για το email, τα άμεσα μηνύματα (instant messaging), τις γραπτές συνομιλίες (chat) που περιορίζουν την έκθεση ανάλογα με την ηλικία, το περιεχόμενο, την ώρα και άλλες επιλογές.

7. Βάλτε τον περιηγητή (browser) να δουλεύει για εσάς

Οι περιηγητές που χρησιμοποιούμε όλοι για την είσοδό μας στο ίντερνετ, διαθέτουν ειδικές ρυθμίσεις με τις οποίες μπορείτε σε έναν βαθμό να προστατέψετε το παιδιά.


Είτε χρησιμοποιείτε Internet Explorer, είτε Chrome, είτε Firefox (οι πιο διαδεδομένοι περιηγητές), oι ρυθμίσεις (περιορισμοί και φιλτράρισμα) μπορούν να αποβούν σωτήριες μετά από μια πληκτρολόγηση στη μηχανή αναζήτησης (πχ της Google), καθότι κρύβουν (φιλτράρουν) μη επιθυμητά αποτελέσματα, ανάλογα τη γλώσσα, το άσεμνο περιεχόμενο, το σεξουαλικό περιεχόμενο, τη βία κτλ.


Εν ολίγης, ο περιηγητής δημιουργεί ένα πιο ασφαλές πεδίο πλοήγησης με τη χρήση κατάλληλης εφαρμογής φίλτρων.

8. Ρυθμίστε τη μηχανή αναζήτησής σας

Ομοίως, με τις ρυθμίσεις του browser, η ίδια η μηχανή αναζήτησης (πχ Google, Yahoo κτλ), έχει ρυθμίσεις για την αναζήτηση που πραγματοποιείτε.


Έτσι, τα αποτελέσματα που επιστρέφει, μπορούν να φιλτραριστούν βάσει προτιμήσεων, πχ sites με σεξουαλικό περιεχόμενο και γενικότερα προσβλητικό περιεχόμενο ανάλογα με το χρήστη που τις χρησιμοποιεί για τη πλοήγηση του.

9. Λειτουργήστε σε ζώνες ασφαλείας παιδιών

Για αρχάριους στο θέμα της ελεγχόμενη πλοήγησης, πχ για μικρά παιδιά, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε μια λίστα διευθύνσεων με ελεγμένα sites σε όλες τις κατηγορίες διασκέδασης που μπορεί να εκτεθεί ένα παιδί (τηλεόραση, μουσική, παιχνίδια, επιστήμη κτλ.).


Για παράδειγμα, δίνουμε τον ελληνικό ιστότοπο www.cyberkid.gov.gr εντός του οποίου θα βρείτε αρκετά πράγματα για να απασχοληθεί διαδικτυακά το παιδί… και φυσικά με ασφάλεια.


Αυτές ήταν 9 συμβουλές για γονείς, σε σχέση με την ασφαλή πλοήγηση παιδιών στο ίντερνετ. Ελπίζουμε να σας άρεσε το άρθρο και να το βρήκατε χρήσιμο. Σας προτρέπουμε να το διαδώσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να το στείλετε σε φίλους και γνωστούς γονείς που θα το βρουν ενδιαφέρον, μα πάνω από όλα ωφέλιμο για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα ?