6972 321 765
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
6972 321 765
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Πως κάνουμε SEO βελτιώνοντας τα URLs

Μια απλή αλλά τόσο σημαντική διαδικασία

Η διαδικασία κατά την οποία βελτιώνουμε τα URLs (διευθύνσεις) ενός ιστοτόπου, συχνά αμελείται όμως είναι αρκετά σημαντική. Τα URLs μιας ιστοσελίδας, είναι τα μονοπάτια που επηρεάζουν τόσο τις μηχανές αναζήτησης όσο και τους αναγνώστες.


Στο άρθρο αυτό θα δούμε μερικούς κανόνες και συμβουλές ώστε να βρείτε τη βέλτιστη λύση κατά τη δόμηση των URL του website σας.


Η εφαρμογή κάποιων ή όλων αυτών των κανόνων, θα βοηθήσει σημαντικά τις μηχανές αναζήτησης που σκανάρουν τις σελίδες σας, αλλά και την αναγνωσιμότητα από το αναγνωστικό κοινό σας.

lekseis kleidia

1. Χρησιμοποιήστε σχετικές λέξεις κλειδιά

(main & relevant keywords)

Η χρήση των κατάλληλων λέξεων κλειδιών είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού αυτές θα φέρουν τον επισκέπτη στην ιστοσελίδα σας όταν πραγματοποιεί μια αναζήτηση.


Εκτός των κυρίων λέξεων που στοχεύετε, συνίσταται να χρησιμοποιείτε συνώνυμα και παρεμφερείς λέξεις εντός των URLs σας. Όταν μάλιστα το κυρίως κείμενο που ακολουθεί, παρουσιάζει σχετικότητα (relevance) με τις λέξεις αυτές, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά στις κατατάξεις.


Μη παραβλέπετε το γεγονός ότι η διεύθυνση αποτελεί αντικείμενο copy paste για ενθουσιώδεις επισκέπτες που επιθυμούν να το μοιραστούν με άλλους, οπότε φροντίστε οι λέξεις εντός του, να δίνουν μια γεύση περιγραφής του τι θα ακολουθήσει εάν κάποιος το κλικάρει.


Τέλος, η χρήση λέξεων που ειναι παρεμφερείς, παρουσιάζουν ένα ακόμη πλεονέκτημα, αφού αφορούν κοινό που ψάχνει ενδεχομένως με λίγο διαφορετικό λεξιλόγιο από ότι οι συνηθισμένοι (περισσότεροι) άνθρωποι.

2. Επιδιώξτε υψηλή αναγνωσιμότητα

(increase readability)

Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα URLs αποτελούν αντικείμενο ανάγνωσης όχι μόνο από τις μηχανές αλλά και από ανθρώπους, οφείλετε να επιδιώκετε την εύκολη ανάγνωση.


Οι άνθρωποι που θα πέσει η ματιά τους στο URL δεν είναι λίγοι και θέλουν να βγάλουν νόημα εύκολα και γρήγορα πριν κάνουν κλικ ή να επιβεβαιώσουν ότι θα πλοηγηθούν στη σωστή κατεύθυνση.


Η απαλοιφή μικρών συνδετικών λέξεων από το URL, βοηθάει να διαβάζονται γρηγορά χωρίς ωστόσο να χάνουν το νόημα τους. Αυξάνοντας την ευκολία της αναγνωσιμότητας καταφέρνετε να περνάτε γρηγορά τη πρόθεση σας χωρίς να μειώνετε την αξία του συνδέσμου.


Για παράδειγμα η διεύθυνση : www.paradeigma.gr/αρθρα/πως_να_αποκτησετε_περισσοτερους_επισκεπτες_με_τρεις_κινησεις_ματ_κανοντας_σεο που θα μπορούσε να είναι ένας τίτλος αρθρογραφίας, θα μπορούσε να γραφτεί ως εξής: www.paradeigma.gr/αρθρα/περισσοτεροι_επισκεπτες_με_τρεις_τεχνικες 


Το κέρδος γράφοντας το url έτσι είναι πως μειώσατε το μέγεθος του URL, κρατήσατε το επίπεδο ευκολίας ανάγνωσης υψηλά και δε χάσατε καθόλου αξία από αυτό που υπονοεί και κρύβει από πίσω της το σχετικό άρθρο.

mikrotera urls

3. Μικρύνετε τα URL αφαιρώντας λέξεις

(URL shortening)

Παίρνοντας πάσα από το παραπάνω παράδειγμα, η χρήση πιο συμπυκνωμένων URL βοηθάει τόσο τις μηχανές όσο και τους χρήστες.


Σε επίπεδο μηχανών, η σάρωση εκτελείται γρηγορότερα και σε επίπεδο χρηστών βοηθάτε με συνεπτυγμένη μορφή την αναγνωσιμότητα. Λέξεις όπως μικρά άρθρα, μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και χωρίς καμία επίπτωση στο νόημα.


Επιπροσθέτως, όταν ένας χρήστης διαβάζει στα αποτελέσματα SERPs (search engine result pages) το URL σαν μια γραμμή συνδέσμου, παρατηρεί ότι τα τμήματά του εμφανίζονται ακέραια αντί για αποκομμένα με τις γνωστές τελίτσες που σημαίνουν οτι συνεχίσει η γραμμή.


Να τονίσουμε, ότι στη παραπάνω φιλοσοφία σμίκρυνσης των URL, στηρίζονται και διάφορες υπηρεσίες bit.ly κτλ.

subdomain i folder

4. Διαλέξτε folders αντί για subdomains

Η λογική της σχεδίασης μιας ιστοσελίδας με subdomains ή φακέλους πρέπει να είναι προϊόν σοβαρής σκέψης πριν τη σχεδίαση ενός ιστοτόπου.


Σε επίπεδο ιστοχώρων με μεγάλο περιεχόμενο σελίδων, μάλλον κρίνεται επιβεβλημένη η δομή με subdomains.


Εάν έχετε ένα αχανές website που έχει πχ blog, shop, application, forum κτλ. θα ήταν βέλτιστο να έχετε μια δομή URL : www.blog.paradeigma.gr/ δηλαδή να χρησιμοποιήσετε subdomains πριν το κύριο domain name σας.


Αυτό, βοηθάει τους αναγνώστες να αναγνωρίζουν εύκολα και γρήγορα σε πιο τμήμα της ιστοσελίδας σας πλοηγούνται.


Εάν από την άλλη έχετε ένα website μικρό σε όγκο πληροφοριών, τότε μπορείτε να παραμείνετε στη δομή της μορφής : www.paradeigma.gr/blog/.


Οι περισσότεροι επιλέγουν τη δεύτερη (πιο εύκολη) δομή. Στο σημείο αυτό, πρέπει ωστόσο να προσέξετε τη χρήση πολλών φακέλων, καθώς παρότι υποδηλώνει εάν υπάρχει οργάνωση στο website σας, ταυτόχρονα δημιουργεί δυσκολία στη πλοήγηση, ιδιαίτερα όταν ο επισκέπτης πηγαίνει όλο και βαθύτερα μέχρι την τελική σελίδα που ψάχνει.


Γενικά, η χρήση της πρώτης ή της δεύτερης δομής πρέπει να υπηρετεί τη λογική ότι ο επισκέπτης πρέπει να βρίσκει αυτό που ψάχνει σε μια ιστοσελίδα με 2-3 κλικ το μέγιστο και να μη χάνει το προσανατολισμό του εντός της σελίδας (σε αυτό βοηθάνε πολύ και τα breadcrumbs).


Σε σχέση με το SEO, τελευταίες μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση υποφακέλων είναι πιο καλά επιβραβευμένη από τις μηχανές αναζήτησης, αφού το authority της εκάστοτε ιστοσελίδας προσαυξάνει κάθε φορά που προστίθεται ποιοτικό περιεχόμενο.


Σε αντίθεση με τη χρήση subdomains, ο βαθμός αξιολόγησης της σελίδας επιμερίζεται στα επιμέρους domains.


Με λίγα λόγια, η χρήση φακέλων προσδίδει πόντους στην αξία του κεντρικού domain που ανήκουν , έναντι της περίπτωσης subdomains που δε συμβαίνει το ίδιο.

5. Χρησιμοποιήστε διαχωρισμό λέξεων

(hyphens & underscores)

Η τεχνική διαχωρισμού λέξεων με τη χρήση μεσαίας ή κάτω παύλας, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για την αναγνωσιμότητα.


Παλαιοτέρα, δεν ήταν κάτι που οι μηχανές αναζήτησης εκτιμούσαν, με αποτέλεσμα να έχουμε πληθώρα domains και URLs  εντελώς δυσανάγνωστα.


Πλέον η χρήση παύλας, είναι εξαιρετικά δημοφιλής και οι μηχανές το ανταμείβουν ανάλογα, λόγω της ευκολίας που προσδίδουν στην ανάγνωση.


Τα κενά ανάμεσα σε ελληνικές λέξεις (μεταφράζονται ως %20 στο URL) δεν είναι κάτι που προτείνουμε, αφού προσδίδουν δυσκολία στους χρήστες που εκτίθενται σε αυτά.

6. Προτιμήστε URL χωρίς παραμέτρους

(URL parameters)

Οι περισσότεροι web developers, αμελούν να αφαιρέσουν τις παραμέτρους, με αποτέλεσμα τα URLs να μοιάζουν λιγότερο φιλικά προς τα μάτια του επισκέπτη.


Τέτοιες παράμετροι (δυναμικές), μπορεί να εμφανίζονται 2 και 3 φορές εντός του URL όπως πχ όταν χρησιμοποιούμε κώδικα εντοπισμού (tracking code) επισκεπτών.


Παρόλα αυτά, προτείνεται να απομονώνονται από τη διεύθυνση για λογούς τόσο αισθητικής όσο και αναγνωσιμότητας.

i simantiki homepage

7. Δώστε προσοχή στην αρχική σας σελίδα

(home page)

Η αρχική σελίδα (home page) είναι πιθανόν να είναι και η πιο επισκέψιμη σελίδα του site σας. Αυτός είναι ικανός λόγος για να την έχετε όσο πιο νοικοκυρεμένη γίνεται.


Η εμφάνιση του URL πρέπει να στερείται παραμέτρων, να είναι διακριτική, να έχει κανονικοποιημένο URL, και φυσικά να μη συνδέεται με άλλες εκδόσεις της πάρα μόνο με μια.


Επίσης, οποιαδήποτε ανακατεύθυνση 301, οφείλει να κατευθύνει στην αρχική σας σελίδα σε περίπτωση που έχετε διπλότυπα URL.

8. Με φειδώ οι λέξεις κλειδιά στα Page Titles

(keyword density & usage)

Ένα κοινό λάθος, κατά τη σύνταξη των URLs, είναι η φόρτωση τους με πολλές λέξεις κλειδιά.


Αυτό έχει αρνητική επίπτωση (keyword stuffing) στη βαθμολογία από τις μηχανές αναζήτησης.


Αποφύγετε λοιπόν την επανάληψη λέξεων, την υπερβολική τους χρήση και επιπροσθέτως, προσπαθήστε να ταιριάξετε τις λέξεις με τους αντιστοίχους τίτλους σελίδων.

peza i kefalaia grmmata

9. Πεζά έναντι κεφαλαίων γραμμάτων

(case sensitivity)

Ανεξάρτητα με το πως γράφετε συνήθως, με πεζά ή κεφαλαία γράμματα, στα URLs δεν υπάρχει διαφορά βαρύτητας.


Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι πόσο επιβαρύνεται οπτικά το διάβασμα από τους επισκεπτες σας. Τα URLs με πεζά γράμματα, συνηθίζουν να έχουν καλύτερη αναγνωσιμότητα από τους χρήστες.


Επίσης, να αναφέρουμε πως όποιο στυλ διαλέξετε, προτείνεται να το διατηρήσετε καθολικά σε όλο το website σας. Μη γράφετε δηλαδή, άλλα με μικρά, άλλα με κεφαλαία, επιδιώξτε την ομοιομορφία.

10. Περιορίστε τις ανακατευθύνσεις

(limit redirections)

Οι ανακατευθύνσεις, εφόσον περιορίζονται σε πολύ λίγες, δε πληγώνουν την εικόνα του website σας.


Τα software που κάνουν crawl (σκανάρουν) τις σελίδες σας, ακολουθούν τους συνδέσμους ανακατεύθυνσης που τα τροφοδοτείτε, χωρίς να προβάλλουν αντιρρήσεις.


Ωστόσο, όταν ένα URL παρακάμπτεται, αυτόματα υποβιβάζεται ως λιγότερο σημαντικό από τους αλγορίθμους κατάταξης.


Να θυμάστε, πως πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τις απαραίτητες ανακατευθύνσεις, γιατί με απλά λόγια η υπερβολική χρήση τους δυσχεραίνει τόσο τη πλοήγηση όσο και την εμπειρία χρήστη γενικότερα.

seo se urls

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά, η δομή και η σύνταξη των URLs της σελίδας σας, είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει τη κατάταξη σας στα αποτελέσματα της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης.


Οι παραπάνω πρακτικές θα σας βοηθήσουν πολύ για να έχετε βέλτιστο αποτέλεσμα SEO όταν δουλεύετε στο επίπεδο των διευθύνσεων URL. 

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα ?