6972 321 765

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

7 βασικές On Page SEO τεχνικές για αρχάριους

Η πολυπόθητη θέση κατάταξης στη Google

Πολλοί κάτοχοι ιστοσελίδων σήμερα εφαρμόζουν τεχνικές βελτιστοποίησης των websites μόνοι τους, με σκοπό να αναρριχηθούν στις σελίδες αποτελεσμάτων (SERPs) της Google. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη βελτίωση μιας ιστοσελίδας, έχει πάντα ως στόχο την ευχαρίστηση του επισκέπτη. Ευχαριστημένοι επισκέπτες, σημαίνει εύκολη πλοήγηση, υψηλός χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα, διάδραση με το περιεχόμενο και φυσικά επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στον ιστοχώρο.


Είτε κάποιος έχει μία δική του ιστοσελίδα, είτε επιθυμεί να βελτιώσει την ιστοσελίδα κάποιου τρίτου (επαγγελματίας του SEO), υπάρχει μια σειρά τεχνικών που οφείλει να ξέρει εάν θέλει να επιτύχει τα πολυπόθητα αποτελέσματα της υψηλής οργανικής θέσης στη κατάταξη. Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται, διακρίνεται σε ενέργειες βελτιστοποίησης επάνω στη σελίδα (On-Page SEO) και εκτός σελίδας (Off-Page SEO).

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα δούμε μερικές βασικές ενέργειες που αφορούν στο On-page SEO και που εάν τις εφαρμόσετε θα δείτε τη θέση της ιστοσελίδας σας (για συγκεκριμένες στοχευμένες λέξεις κλειδιά) να βελτιώνεται αισθητά και αργά αλλά συνεχώς να σκαρφαλώνει σε υψηλότερες θέσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας. Η εφαρμογή των παρακάτω, αποσκοπεί ουσιαστικά στην αύξηση της ικανοποίησης των επισκεπτών αλλά κυρίως στην εύκολη κατανόηση της σελίδας σας από τις ίδιες τις μηχανές αναζήτησης.

Οι Τίτλοι Σελίδων (Page Titles)

Οι τίτλοι των σελίδων σας είναι από τους πρωταρχικούς παράγοντες κατάταξης. Κάθε σελίδα και υποσελίδες αυτής, οφείλουν να έχουν ξεκάθαρους, ξεχωριστούς και μοναδικούς τίτλους. Οι τίτλοι αυτοί, πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις λέξεις κλειδιά που οι επισκέπτες σας ενδεχομένως πληκτρολογούν για να καταλήξουν στον ιστότοπό σας.


Για παράδειγμα, ας πούμε ότι γράφετε ένα τουριστικού χαρακτήρα άρθρο για μια παραλία που επισκεφθήκατε και θεωρείτε ότι οι αναγνώστες σας (το κοινό σας) θα ενδιαφερόταν να διαβάσει. Είναι λοιπόν αναγκαίο όταν δημιουργούμε τη δημοσίευση, να συμπεριλάβουμε τις λέξεις κλειδιά της τοποθεσίας της παραλίας, το όνομα της παραλίας και φυσικά ένα σύντομο περιγραφικό κείμενο. π.χ. Τίτλος Σελίδας: «Μια υπέροχη βουτιά στη παραλία Κάθισμα της Λευκάδας».


Με αυτό το τρόπο, έχουμε συμπεριλάβει σημαντικές λέξεις αναζητήσεων, έχουμε δώσει μια γεύση στον αναγνώστη (και τις μηχανές) τι θα ακολουθήσει και έχουμε κάνει άριστο Page Title SEO. Σημαντική παρατήρηση είναι ότι το μήλος του καθαρού τίτλου δε πρέπει να υπερβαίνει τους 55 χαρακτήρες.

Οι meta Περιγραφές (meta Descriptions)

Κατά τη δημιουργία μιας δημοσίευσης, πολλοί αμελούν τις meta-περιγραφές για τις σελίδες τους. Το σημείο που δηλώνονται οι περιγραφές αυτές, είναι το πλέον κατάλληλο για να τοποθετήσουμε τις σχετικές λέξεις κλειδιά για τις οποίες οι μηχανές μας κατατάσσουν.


Ας παραδεχτούμε, πως πράγματι δεν είναι πάντα εύκολο να συμπεριλάβουμε όλες τις λέξεις κλειδιά μου μας ενδιαφέρουν σε ένα σύντομο τίτλο. Μια περιγραφή όμως αποτελεί μια σύνοψη του περιεχομένου της σελίδας και η γεύση που αφήνει είναι σαφώς καλύτερη και πιο πλήρης.


Συνεχίζοντας το παραπάνω παράδειγμα, μια σωστή και ταυτόχρονα ωφέλιμη meta-περιγραφή θα ήταν: «Η εμπειρία μιας υπέροχης βουτιάς στη παραλία Κάθισμα της Λευκάδας και γιατί θεωρείται ίσως η καλύτερη παραλία του Ιονίου στο χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού».


Με αυτό το τρόπο καταφέραμε να εισάγουμε περισσότερες συναφείς λέξεις κλειδιά όπως: Ιόνιο, παγκόσμιος τουρισμός, καλύτερη παραλία κτλ. Αλλά και να δώσουμε μια άρτια περιγραφή (περίληψη) του άρθρου που θα ακολουθήσει. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, πως το βέλτιστο μήκος των περιγραφών αυτών είναι 150-160 χαρακτήρες.

Οι πολύτιμες ετικέτες (Tags)

Για κάθε δημοσιευμένη σελίδα με κείμενο (υπό τη προϋπόθεση ότι περιέχει τις σχετικές λέξεις κλειδιά), είναι εξαιρετικά χρήσιμη η δημιουργία ετικετών (tags). Οι ετικέτες είναι μικρές ουσιαστικές λέξεις και συνδυασμοί λέξεων που αφορούν στο κείμενο.


Το σημείο που προβάλλονται οι ετικέτες είναι συνήθως στο κάτω ή στο πλαϊνό μέρος μιας σελίδας και δεν ενσωματώνονται οπτικά σε αυτό. Η εμφάνιση των ετικετών εντός μιας ιστοσελίδας μπορεί να είναι είτε σε μορφή λίστας (tag list) είτε σε μορφή σύννεφου (cloud of tags).


Η παρουσία ετικετών είναι ένας μοντέρνος τρόπος να εκφράσει ο δημιουργός το περιεχόμενο του άρθρου με λίγες και ουσιαστικές λέξεις- φράσεις και να δελεάσει έναν επισκέπτη να θέλει να επισκεφτεί περισσότερες σελίδες σε σχέση με αυτό που διάβασε.


Ταυτόχρονα, ομαδοποιούνται οι διάφορες δημοσιεύσεις υπό τις ετικέτες αυτές, πράγμα πολύ σημαντικό για τις μηχανές αφού αυτό δημιουργεί νέες υποσελίδες εντός της οντότητας της ιστοσελίδας μας. Για να γίνει πιο κατανοητό, ας εμπλουτίσουμε το παραπάνω παράδειγμα. Έστω ότι μετά τη προσθήκη κειμένου έχουμε δηλώσει ως ετικέτα tag στο άρθρο τη λέξη «παράλια».


Όταν τα άρθρα παράλιων πολλαπλασιαστούν, τότε το tag «παράλια» θα αποτελεί από μόνη του μια κατηγορία ετικετών περιεχομένου. Συνεπώς, η πλατφόρμα (συνήθως κάποιο CMS) πάνω στην οποία έχουμε στήσει την ιστοσελίδα μας θα δημιουργήσει αυτόματα σελίδες με τη σχετική ετικέτα ως κριτήριο.


Έτσι, ένας ενδιαφερόμενος επισκέπτης, πατώντας το tag «παράλια» θα οδηγηθεί σε μια λίστα άρθρων που περιέχουν τη λέξη αυτή. Αυτό, είναι καλό τόσο για τον αναγνώστη που βρίσκει περισσότερο υλικό για να ενημερωθεί, όσο και για τις μηχανές αναζήτησης που κυριολεκτικά διψούν για νέο περιεχόμενο και νέες σελίδες.

Η Δομή των Διευθύνσεων (URL Structure)

Η χρήση, φιλικών προς τις μηχανές, διευθύνσεων URLs, είναι μια καλή και σημαντική τεχνική για τις σελίδες σας. Ο τρόπος με τον οποίο οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν (κάνουν crawl) τις σελίδες σας, ξεκινά από τη γραμμή διεύθυνσης. Εάν βοηθήσετε τις μηχανές να σκανάρουν τις σελίδες σας εύκολα και γρήγορα, αυτές θα σας ανταμείψουν κατάλληλα.


Συνίσταται η χρήση σύντομων URLs που περιέχουν τις κύριες λέξεις κλειδιά που στοχεύετε. Επίσης, η θέση των λέξεων κλειδιών εντός της διεύθυνσης, είναι ένας ακόμα παράγοντας καθώς δείχνει τη βαρύτητα αυτών. Με αυτό εννοούμε πως όσο πιο αριστερά (πιο κοντά στην αρχή του URL) βρίσκεται η λέξη, τόσο πιο σημαντική είναι.


Έτσι, εάν για παράδειγμα είχαμε μια σελίδα τουριστικού χαρακτήρα πχ www.tourismos.gr και η λέξη Λευκάδα ήταν μια στοχευμένη λέξη κλειδί, τότε θα ήταν βέλτιστη η τοποθέτησή της όσο πιο κοντά στην αρχή του domain μας, δηλαδή πχ www.tourismos.gr/lefkada/.....


Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι διότι η αναγνωσιμότητα (readability) των URLs όταν αυτά εκτίθενται σε έναν περιηγητή (browser) αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τους αναγνώστες και για τις μηχανές.

Η αναγνωσιμότητα και οι κεφαλίδες H1,H2,H3…

Κατά τη σύνταξη ενός κειμένου, είναι οπτικά βοηθητικό να διαχωρίζετε σε παραγράφους (paragraphs), τμήματα(sections) κτλ. Κάθε τμήμα που έχετε, μπορεί να αντικατοπτρίσει και μια βαρύτητα των χρησιμοποιουμένων λέξεων. Έτσι, οι λέξεις που έχουν μορφοποίηση h1 είναι σημαντικές, οι λέξεις που έχουν h2 μορφοποίηση λιγότερο σημαντικές, κοκ.


Με αυτό το τρόπο, βοηθάτε την αναγνωσιμότητα των κείμενων σας αλλά δείχνετε και στις μηχανές να καταλάβουν με φθίνουσα σειρά τι είναι σημαντικότερο σαν περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας.


Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να θυμάστε πως ΔΕΝ είναι όλα σημαντικά στην ιστοσελίδα σας, ενώ εάν το παρακάνετε, θα καταφέρετε ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα: τη δύσκολη αναγνωσιμότητα του παρόλα αυτά πολύτιμου περιεχομένου σας.

Η βελτιστοποίηση εικόνων (Image SEO)

Είναι περιττό να πούμε ποσό σημαντική και βοηθητική είναι η παρουσία εικόνων μαζί με το κείμενο. Βοηθούν τον αναγνώστη να οπτικοποιήσει το κείμενο που διαβάζει και κάνουν την εμφάνιση των δημοσιεύσεων πιο ελκυστική.


Πολλοί, ξεχνούν (ή βαριούνται) να βελτιστοποιήσουν τις εικόνες και ένας λόγος είναι διότι αγνοούν ότι και αυτές συνεισφέρουν στις επιδόσεις μιας ιστοσελίδας.


Όταν λοιπόν ανεβάζετε εικόνες και φωτογραφίες που θα συνοδέψουν τις σελίδες σας, μη ξεχνάτε τουλάχιστον τις εξής 4 συμβουλές:


•    Συμπεριλάβετε στο όνομα του αρχείου (filename) τις σχετικέςλέξεις κλειδιά
•    Προσθέστε εναλλακτικές ετικέτες στην εικόνα (alt tag)
•    Δώστε περιγραφές με συναφείς λέξεις στους τίτλους εικόνας (description title)
•    Συμπιέστε το μέγεθος αρχείου (compression) χωρίς να χάσετε σημαντική ποιότητα απεικόνισης


Τα μεγέθη των εικόνων, είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας βελτίωσης μιας ιστοσελίδας, αφού είναι άμεσα συναρτώμενα με τους χρόνους φόρτωσης (loading time), άρα και τη ταχύτητα φόρτωσης (loading speed).


Όσο πιο συμπιεσμένα είναι τα αρχεία, τόσο γρηγορότερη η ταχύτητα ενός website, βασικός παράγοντας κατάταξης του αλγορίθμου της Google, ειδικά σε μια εποχή που κάθε millisecond μετράει.

Η εσωτερική διασύνδεση (Internal Links)

Ο τελευταίος παράγοντας που θα αναδείξουμε και που η Google υπολογίζει και ανταμείβει ανάλογα, είναι η ύπαρξη εσωτερικών συνδέσμων (internal links) στα άρθρα σας. Η δυνατότητα να πλοηγηθεί κάποιος περεταίρω εντός μιας ιστοσελίδας έχει και ουσιαστική και παράπλευρη σημασία.


Εξηγώντας την ουσιαστική πλευρά, ο αναγνώστης λαμβάνει περισσότερη πληροφόρηση. Έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί και σε αλλά άρθρα σας ή παραπομπές που κάνετε και αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τον ίδιο.


Εξετάζοντας τη παράπλευρη σημασία των συνδέσμων, εννοούμε το χρόνο αύξησης παραμονής στη σελίδα και τη διάδραση με το περιεχόμενο αυτής. Μη φοβηθείτε λοιπόν να παρέχετε επιπλέον πληροφορία εντός της σελίδας σας, κάνοντας λογική χρήση συνδέσμων προς άλλες εσωτερικές σελίδες σας με ή χωρίς τη χρήση συσχετιζόμενου κειμένου (anchor text).


Οι σύνδεσμοι αυτοί διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: σε συνδέσμους που οδηγούν σε συγκεκριμένο περιεχόμενο (πχ ένα άλλο άρθρο) και σε συνδέσμους που δείχνουν προς δομικά στοιχεία της ιστοσελίδας πχ σε συγκεκριμένο μενού.

Αξίζει ένας αρχάριος να ασχοληθεί με το SEO

Συμπερασματικά, παραπάνω αναφέραμε 7 σημαντικές τεχνικές που αφορούν στο On-Page SEO μιας ιστοσελίδας. Η εφαρμογή τους κρίνεται απλή ακόμα και για τον πιο αρχάριο σε θέματα Web Design & Development και σίγουρα βασικής σημασίας σε εξειδικευμένους του SEO επαγγελματίες.


Εάν επιλέξετε να κάνετε μερικές βελτιώσεις, οι παραπάνω τεχνικές είναι οι σημαντικότερες με τις οποίες προτείνουμε να αρχίσετε. Εάν μάλιστα τις εφαρμόσετε όλες και με βέλτιστο τρόπο, τα αποτελέσματα της κατάταξης της ιστοσελίδας σας θα είναι θεαματικά σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.


Το SEO είναι μια διαδικασία που πραγματικά εκτιμούμε ως κορυφαία προτεραιότητα για όσους έχουν μια ιστοσελίδα, blog ή e-shop και θέλουν να κατέχουν τη πρέπουσα θέση ανάμεσα στον ανταγωνισμό τους.


Μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο, όμως αποδίδει καρπούς σε βάθος χρόνου και ποιοτική επισκεψιμότητα. Εάν ακόμα αναρωτιέστε εάν αξίζει η βελτιστοποίηση σελίδας το κόπο και το χρόνο σας… ελπίζουμε να σας πείσαμε.

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα ?