6972 321 765

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο domain name και κατάληξη tld

Ότι χρειάζεται να ξέρετε, για τα ονόματα χώρου, τις καταλήξεις tld, πριν τη "βάφτιση" της ιστοσελίδας σας

Η κατοχύρωση του domain name (όνομα χώρου) για την ιστοσελίδα σας, είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε μία online παρουσία. 


Ωστόσο, η κατάλληλη επιλογή domain name, είναι ένα σημαντικό βήμα τόσο για την εξέλιξη του site σας στο παγκόσμιο ιστό όσο και για το προσδιορισμό του εταιρικού ή προσωπικού σας προφίλ!


Στο άρθρο που ακολουθεί, θα εξετάσουμε συνοπτικά το θέμα της "κατάλληλης επιλογής domain", μέσα από τη ματιά των ειδικών. Η εμπειρία μας έχει δείξει πως η επιλογή του "σωστού" domain name μπορεί να αποτελέσει παράγοντα επιτυχίας ή και αποτυχίας μίας ιστοσελίδας.  

Τι είναι ένα domain name

Ένα domain name (ονομασία χώρου στο ίντερνετ) είναι το όνομα που "βαφτίζουμε" μια ιστοσελίδα (website) στο διαδίκτυο. Έτσι, ένας που πλοηγείται στο Internet, μπορεί να μας βρει ονομαστικά και αρκετά πιο εύκολα στο διαδίκτυο.


Το όνομα μίας ιστοσελίδας, ακολουθείται πάντα από μία κατάληξη (.gr .com .net .eu .com και άλλα πολλές δυνατές καταλήξεις), και μπορεί να χαρακτηρίζει τη "γεωγραφική προέλευση" του domain ή και την "ιδιότητα" πίσω από την ιστοσελίδα σας (π.χ. οργανισμός, εμπορική επιχείρηση, δίκτυο, club κ.α). Η κατοχύρωση περιλαμβάνει και το όνομα και την επιλεγμένη κατάληξη (tld).


Για παράδειγμα, ένα όνομα χώρου με κατάληξη .gr έχει την εξής μορφή  bbls.gr (που αποτελεί και την ιστοσελίδα στην οποία βρίσκεστε τώρα). Το προκείμενο domain επιλέχθηκε με κύριο γνώμονα τη γεωγραφική "τοποθέτηση" της ιστοσελίδας μας, καθώς και από την ευκολία συνειρμού πως αφορά σε μία Ελληνική επιχείρηση.


Η κατοχύρωση ή η ανανέωση μίας τέτοιας ονομασίας έχει χρονική ισχύ από 2 έως 10 έτη και διαρκεί λίγα μόλις λεπτά. Πριν κατοχυρώσουμε ένα domain name, πρέπει να κάνουμε έναν τυπικό γρήγορο έλεγχο διαθεσιμότητας (στη περίπτωση νέου ονόματος). Στο Διαδίκτυο, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι «μηχανισμοί» που ψάχνουν και σας ενημερώνουν για το αν το όνομα που επιθυμείτε είναι «ελεύθερο» προς αγορά/ κατοχύρωση. 


Ακόμα όμως και αν το όνομα που επιθυμείτε είναι δεσμευμένο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χιλιάδες άλλοι συνδυασμοί λέξεων που να σας ικανοποιούν (π.χ. εάν το bbls.gr ήταν δεσμευμένο, δε θα είχαμε πρόβλημα κάποιας άλλης εναλλακτικής όπως το bbls_engineering.gr ή το bbls_web.gr κτλ.


Το κόστος κατοχύρωσης, κυμαίνεται από 5€ έως 2000€ !! περίπου ανά έτος, σε ένα πρόσφατο έλεγχο που κάναμε για τις τρέχουσες τιμές. Μη τρομάζετε όμως, μία λογική τιμή είναι τα 5 έως 20€ ανά έτος και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας για το 99% των περιπτώσεων.


Η μέση τιμή για ελληνικό tld (δηλαδή με κατάληξη .gr) είναι τα 10€ ανά έτος κατοχύρωσης.

Οι συμβουλές μας, πριν διαλέξετε και κατοχυρώσετε ένα όνομα χώρου και κατάληξη

 • Να είναι εύκολο στην απομνημόνευση και σύντομο σε μέγεθος, ώστε να το θυμάται το κοινό που απευθύνεστε και να μειώσετε τις πιθανότητες για λάθη πληκτρολόγησης.

 • Εάν σκοπεύετε να "δημιουργήσετε" ένα νέο όνομα στην αγορά, τότε καλό θα ήταν αυτό να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, μετά τις κατάλληλες κινήσεις promotion που θα επιλέξετε για να το διασπείρετε ως brand name

 • Να μην αφήνει αμφιβολίες ως προς την πληκτρολόγησή του στη γραμμή διευθύνσεων ή στις μηχανές αναζήτησης.

 • Εάν η γραφή του είναι αμφίβολη, τότε να κατοχυρώσετε και όλες τις εναλλακτικές του για να προστατευτείτε από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επιθυμεί να σας αποσπάσει επισκεψιμότητα υποψηφίων πελατών σας.

 • Προσπαθήστε να ενσωματώσετε στο όνομα κάποια κύρια λέξη κλειδί, ώστε να έχετε καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης π.χ. στη Google.

 • Το όνομα χώρου που θα επιλέξετε, να περιλαμβάνει την εμπορική ονομασία της επιχείρησής σας ή του αντικειμένου εργασιών της.

 • Η επιλογή ονόματος, πρέπει να γίνει μετά από ώριμη σκέψη, χωρίς βιασύνη, καθότι είναι κάτι που θα "συνδεθεί" με την επιχείρησή σας ή την ιδέα σας, ιδιαίτερα αφού την υλοποιήσετε ως ιστοσελίδα.

 • Επιλέξτε Εγκεκριμένους Καταχωρητές Ονομάτων, για να διασφαλίσετε και νομικά τα δικαιώματα που απορρέουν από το όνομα που αγοράζετε και να είσαστε ήσυχοι πως είστε κατοχυρωμένοι ως καταναλωτές.

 • Φροντίστε να δηλώσετε ακριβή στοιχεία ιδιοκτήτη (και όχι ψευδώνυμα κτλ.) γιατί αυτά καθορίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της σελίδας σας.

 • Πολύ σημαντικό είναι, να δίνετε μία έγκυρη διεύθυνση ταχυδρομείου (email), αφού εκεί αποστέλλονται οι κωδικοί, οι ενημερώσεις, οι διορίες κ.α. που αφορούν στο όνομα του χώρου σας.

 • Αφού έχετε καταλήξει στη κατάλληλη επιλογή ονόματος χώρου, προτιμήστε να κατοχυρώσετε ανάλογα με το budget σας, μεγάλη διάρκεια κατοχύρωσης, καθώς αυτό συνεκτιμάται από τις μηχανές αναζήτησης.


Ελπίζουμε, οι παραπάνω συμβουλές μας, να σας βοηθήσαν και να τις βάλετε σε εφαρμογή την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να ψάχνετε ένα όνομα για να "στεγάσετε" την ιδέα σας στο διαδίκτυο.

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα ?